6 Mart 2012 Salı

BENNU GEREDE SERGİSİ AÇILIYOR! KISS & BET‏

İşte Bennu Gerede’nin kendi kelimeleriyle bu sergiyi açma amacı:
‘’Geleneksel Yağlı Güreş müsabakası erkek vücudu politikalarının, erkek gücünün güzelliği ve erkek gücünün belirsizliginin aynası bence. Uzun zamandır Türkiye'deki yağlı güreş turnuvaları beni etkilemiştir. Pehlivanların güreşlerini, başladıkları ufak yerleşim birimlerinden, ulaştıkları Kırkpınar final'lerine kadar neredeyse hiç bir küçük karşılaşmayı kaçırmayacak şekilde takip ettim.
Bu unutulmuş spora duyduğum büyük hayranlık ve saygıyla, 'kısbet' denilen efsanevi deri pantalonlar içindeki erkek gövdesinin bu en güçlü biçimlerinde beliren erkeğin üstün hakimiyetinin farkındalığını ve tensel duyarlılıgını portrelemeye calıştım. Erkekliği tanımlarken, Geleneksel Yağlı Güreşi kendi dişiliğimi ve buyuk adamlarımızın dünyasını, kahramanlar olarak yansıtacak bir araç olarak kullandım. Benim hediyem, bu büyük mirası onurlandıracak ve artık unutulmaya yüz tutmuş değerleri hatırlatacaktır.
Swarovski kristallerini kullanarak, geleneksel kısbet'lerin form ve zerafetinden ilham alan fotoğraflarıma üçüncü bir boyut katmayı amaçladım. Bu gorsellerin üzerine elle işlenen kristaller, kısbet ve güreşçilerin erotizm, güzellik, güç ve erkeklik ile birleşiminin minimalist yaklaşımına, modernlik katmayı hedeflemektedir. Arenanın tanrıları olarak bu erkekler, kendi ataerkil mirasımıza saygının çöküşü ile yüzleşen geleneklerimizin ölümsüz efsaneleri haline gelmektedirler.


Daha fazla bilgi için: 0212 291 39 09 Elizabeth
Açılış Günü: 8 Mart 2012,
Saat: 18:00
Chalabiart Gallery
Mim Kemal Öke Caddesi, No:17, Nişantaşı, Istanbul
Sergi 31 Mart 2012 tarihine kadar sürecektir.

5 Mart 2012 Pazartesi

58 ünlü kadın, tek ses tek nefes oldu...Kadın sorunlarına karşı POLİSAN BOYA ile "Her Ses Bir Nefes"

"Her Ses Bir Nefes" projesi kapsamında düzenlenecek olan fotoğraf sergisi tüm Türkiye’de kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi ve kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında Polisan Boya tarafından Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Dayanışma Merkezi Ofisi ve Kadın Sığınak’larının yenilenme çalışması ve tadilatı yapılacak.


Fotoğraf çalışması için her sanatçı iki farklı konsept için poz verdi. İlk konseptte yüzlerini stretch filmle kapatan sanatçılar susturulmuş ve sindirilmiş kadınları simgelerken ikinci konseptte sessiz çığlıklarıyla tek nefes oldular. 58 ünlü kadın fotoğraflarını toplumsal cinsiyet eşitsizliği, çocuk gelinler, eğitim eksikliği, sağlık sorunları, taciz, aile içi şiddet, ekonomik bağımlılık gibi konulardaki cesur sosyal mesajları ile destekledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleşecek fotoğraf sergisi, Polisan Boya ve Rönesans Alışveriş Merkezleri'nin (İstanbul Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkeziİstanbul Optimum OutletAnkara Optimum Outlet veAdana Optimum Outlet) katkılarıyla üç şehir ve dört farklı noktada aynı gün, aynı saatte sergilenmeye başlanacak. Daha sonrasında Türkiye’nin çeşitli illerinde de sergilenmeye devam edecek.










Projeye destek veren; Açelya Akkoyun, Akasya Asıltürkmen, Aslı Omağ, Ayça İnci, Aydan Kaya, Aydilge, Ayşe Ertaş, Ayşen İnci, Bennu Yıldırımlar, Beste Bereket, Betül Arım, Betül Demir, Billur Kalkavan, Birsen Dürülü, Ceren Taçan, Deniz Özerman, Deniz Pulaş Akkartal, Didem Balçın, Didem İnselel, Didem Soydan, Dilek Yorulmaz, Duygu Yetiş, Ebru Üstüntaş, Ece Gürsel, Ece Uslu, Elif Güvendik, Emel Çölgeçen, Fatoş Kabasakal, Fulya Zenginer, Goncagül Sunar, Grup Hepsi, Gülçin Şantırcıoğlu, Gümeş Emir, İncilay Şahin, İpek Tanrıyar, Lale Cangal, Melis Sökmen, Meltem Sırtıkara, Mine Çayıroğlu, Mine Tugay, Nilbanu Engindeniz, Oya İnci, Özge Borak, Pelin Akil, Pelin Batu, Sacide Taşaner, Sedef İybar, Sevtap Ünal, Sinem Güven, Sumru Yavrucuk, Şebnem Özinal, Şule Erden, Türkü Turan, Yasemin Hadivent, Yasemin Öztürk, Yeşim Gül, Zeliha Sunal, Zeynep Mansur gönüllü olarak yer almıştır.

Sergi İstanbul Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkeziİstanbul Optimum OutletAnkara Optimum Outlet ve Adana Optimum Outlet'te 8 -30 Mart tarihlerinde 10:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaretçileri ile buluşacak.
Detaylı Bilgi İçin;

CPR İletişim Hizmetleri
İrem Ayça Kılınç
T: 0 212 246 20 12 / G: 0 530 694 96 96
M: aycakilinc@cpr.com.tr


















......................

1 Mart 2012 Perşembe

GEÇMİŞİN ASALETİ İLE BİLGİ’Lİ GENÇ KUŞAĞIN HAYAL GÜCÜ BİR ARADA SERGİLENECEK…

Belkıs sevengil'in  Cumhuriyetin ilk yıllarında  Anadolu'nun farklı yörelerinden  derlediği kıyafetlerle İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrencilerinin bu koleksiyondan  esinlenerek  günümüz modasına göre uyarladığı  kıyafetler, 6 Mart Salı günü  Türk ve islam eserleri  Müzesinde Sergilenecek. 
Yüz yıllık geçmişi ile her bir parçada yaşanmışlıkların izini barındıran ve Türk kadınının şıklığını gözler önüne seren el dikişli, nakışlı, ipek, atlas parçalardan oluşan kıyafet sergisi, 6 Mart Salı günü Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde
açılacak.

Reklamcı Nesteren Davutoğlu, anneannesi Belkıs Sevengil’in Anadolu’nun farklı yörelerinde yer alan Kız Meslek Liseleri’nde eğitim verdiği dönemde derlediği kıyafet koleksiyonunu sandıktan çıkardı. Davutoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü ile birlikte alanında bir ilk olan uygulamalı laboratuvar çalışmasını hayata geçirdi.

Belkıs Sevengil’in değerli koleksiyonu, BİLGİ öğrencilerine ilham verdi.İstanbul Bilgi Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri, Belkıs Sevengil’in derlediği kıyafet koleksiyonundan esinlenerek onları günümüz modasına uygun olarak yeniden tasarladı. Geçmişin göz nuru, el emeği giysileri, önlükleri, bebek zıbınları ve lizözleri günümüzün modernist yaklaşımıyla öğrenciler tarafından bir araya getirildi.

Sosyal yaşamın her döneminde toplumların estetik duygusuna yön veren önemli bir olgu olan moda, bu projede geçmişle bugünü bağlayan bir köprü oldu.  Öğrencilerine yaratıcılıklarını sınayacakları önemli bir deneyim yaşatmayı hedefleyen BİLGİ Moda, eski ve yeniyi buluşturdu.

Bir eğitim misyoneri olan Belkıs Sevengil’in Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu’nun farklı yörelerinde Kız Meslek Liselerinde eğitim verdiği yıllardan derlediği giysi koleksiyonu ile BİLGİ öğrencilerinin çağdaş yorumlarıyla bugüne taşıdığı işlerden oluşan kıyafet sergisi, 6 -18 Mart 2012 tarihleri arasında, Türk ve İslam Eserleri Müzesi sergi salonunda izleyicilerle buluşacak.

Sergi AçılışıYer: Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Tarih: 6 Mart 2012
Saat: 18.00

Belkıs SevengilCumhuriyetin ilk yıllarında yeni bir ülkenin yapılanması sürecinde, kadınların da üretime katılması için kendini seferber etmiş bir öğretmen. Anadolu’nun farklı yörelerinde Kız Meslek Liselerinde dikiş, nakış dersleri öğretti ve Milli Eğitim Bakanlığının ilk kadın müfettişlerinden biri oldu.






İlgini Çekebilecek diğer yazım

EVİNİZE HOŞGELDİNİZ! | Corona virüsü

Hepimizi korkutan corona virüsü sebebiyle evlerimize kapandık. Bazılarımız eve kapanma konusunu çok abartıyor. Hiç evimizi görmemi...

İlgini çekebilecek yazılarım